Fytaatit maistuvat lihakorvikkeissa

Nakin näköinen vegenakki ei ole niin hyvä vaihtoehto kuin syödä kasvikset kasveina ja liha lihana. Olen jonkun verran ihmetellytkin mitä tarkoitetaan sillä kuten kaiken kasvisruoan muuttamista ikään kuin liharuoaksi. Itse pidän porkkanoista ihan sellaisenaan, niin kuin monista juureksista. En sinänsä ymmärrä mksi kaurasta esimerkiksi pitää tehdä jauhelihaa, tai soijasta yms. Syön kauraa muutenkin, sekä käytän soijaakin.

Lapsuuteni aikana oli monia ruokia jotka ovat itseasiassa puhtaita kasvisruokia mikäli niihin ei lisätä erikseen lihaa, tai lihaa ei muutoin olisi jossain muodossa tarjolla samassa tarjoilussa. Omia herkkijani ihan ns joukon kärkipäästä olivat perunavelli, mannapuuro, makaronivelli jne näissä oli tietenkin maitoa joka ei ole vegaanista. Mutta maustamalla voi saada ihan syömäkelpoista muussia ilman maitotuotteitakin. 

Koska en ole siinä määrin ruokarajoitteinen voin syödä monia ruokia hyvällä ruokahalulla vaikka ne olisivatki ns kasvipainoitteisia. Samoin monet liharuoat ovat parhaimmillaan kasvisten sekä juuresten kanssa. En ole koskaan kaivannut ns korvikkeita koska olen voinut syödä ihan sitä itteään kuten kauraa jne. maukkaaksi valmistettuna.

 

Tekniikan Maailma Tutkimus: Lihankorvikkeissa pulma

Lihankorvikkeissa oli paljon fytaatteja, jotka estävät raudan ja sinkin imeytymisen, kertoo ruotsalaistutkimus.

...Ruotsalaisten analysoimissa lihankorvikkeissa fytaattien määrä oli niin suuri, että se esti käytännössä kaiken sinkin ja raudan imeytymisen. Tutkijoiden mukaan fytaatti estää myös tuotteeseen lisätyn raudan imeytymisen. ... ...Korkea fytaattipitoisuus johtuu osittain tuotantoprosessista. Kun kasviproteiini on erotettu, se altistetaan korkealle paineelle ja lämpötilalle, jolloin proteiinin koostumus muuttuu ”lihaisammaksi”. Samalla tuotteeseen rikastuu fytaatteja....

Rypsiöljy maineensa... .. entäs ne muut

On ollut kovasti puhetta matalaasteisesta tulehdustilasta elimistössä. Nykyiset ruokatottumukset ovat aika pitkälti hyvinkin erilaiset kuin 50 vuotta sitten. Monissa asioissa on menty rutkasti terveellisempään suuntaan mutta vain mikäli on tietoinen miten ja mitä kannattaa syödä.

On aivan itsestään selvä ettei ns sipsien ja pikapaahdettujen välipalojen kaltainen ateriointi ja sitä kautta koko ruokatottumusten korvaaminen pikavälipalojen suuntaan jättämällä ns perusruoan syömättä voi mitenkään olla terveellistä. Nykyisin on/olisi mahdollista valmistaa maittavia ruokia todella terveellisesti ylikorventamatta, polttamatta, liikaa suolaamatta jne jne jne.. Silti voi käyttää rasvoja, suolaa, mausteita yms yms niin että ruoka on maittavaa sekä samaan aikaan terveellistä.

Yksi kuitenkin on. Tai yksi kerrallaan kuitenkin on.

Vehnä ja varsinkin vehnän käytetyin osa. Vehnän leseetkin ovat sellaisenaan varsin toksisia eli myrkyllisiä. vehnän alkio sisältää vehnänalkioaklytiniiniä joka verenkiertoon joutuessaan aiheuttaa jopa vakavia komplikaatioita, sekä aiheuttaa sinällän verisuoni- ja sydänongelmia. Sen tähden vehnäjauhoista otetaan leseet ja alkiot pois jotta toksisuus vähenee samalla poistaen myös mahdolliset ravinteet. varsinainen jäljelle jäänyt vehnäjauho sisältää gluteenia. Gluteeni aiheuttaa ohutsuolen seinämissä tsonyliinia. Tsonyliini avaa ohutsuolen seinämää ja päästää verenkiertoon suolen sisällön sisältämiä aineita. Kun ja jos monien yhteensattumien kautta ohutsuolen lävitse päässeet ainesosat herkistävät esim immuunijärjestelmää voi aiheutua tulehdusreagtioita. Joka tapauksessa liiallinen vehnän käyttö ei ainakaan voi alentaa matala-asteisen tulehduksen mahdollisuutta.

Linolihappoa sisältävää punaista lihaa pidetään myös eräänä tulehduksien aiheuttajana. Linolihappo muuttuu elimistössä arakidonihapoksi, jonka aineenvaihduntatuotteista osa edistää tulehdusten syntyä. Arakidonihappoa löydetään runsaasti haavaista koliittia sairastavien paksusuolen limakalvoilta, joten yhteys on biologisesti uskottava. ( lähde Terve.fi )  Omega-6-rasvahappoa eli linolihappoa on runsaasti mm. rypsi-, auringonkukka- ja soijaöljyssä.

Omega-3-rasvahappoa eli alfalinoleenihappoa on myös rypsiöljyssä, rapsiöljyssä, saksanpähkinäöljyssä, hampunsiemenöljyssä, saksanpähkinöissä sekä erityisen runsaasti pellavansiemenöljyssä ja camelina- eli kitupellavaöljyssä.

Linoli- ja alfalinoleenihappoja saadaan myös leipärasvoista, joissa on käytetty näitä öljyjä valmistusaineina. ( lähde Terveyskirjasto ) Määrät Fineli.fi  Rypsiöljy 22080mg/100g ( vertauksen vaikkapa läskisoosin perusaine puhdas selkä- tai kylkisilava sis 8835mg / 100g joka on siis liki samanarvoinen sisällöltään kasvisrasvalevite Keijun kanssa 8818mg/100g. Salaatinkastikekaan ei ihan vähällä tässä taulukossa pääse 7653mg/100g. Alhaisemalle tasolle mennessä esim viljaporsaan viipale öljyssä paistettu sisältää 4211mg/100g tavallisen 32% pekonin ollessa 2876mg/100g )

Monityydyttämättömiä rasvahappoja pitäisi suosia. No, sepäs se. Voi sisältää n 4 % monityydyttämättömiä rasvahappoja, saman verran kuin naudanlihan tali.  Porsaan silava sisältää jopa 11% monityydyttämättömiä,  mutta rypsiöljy reilusti enemmän eli 33%, puhumattakaan auringonkukkaöljystä jossa sisältö on 59% monityydyttämättömiä rasvahappoja.

Kookosöljy sisältää vain 2% monityydyttämättömiä rasvahappoja mutta reilusti niitä vähemmän suositeltavia tyydyttyneitä rasvahappoja 86%,  voissa on kuitenkin vastaavasti vain 62% tyydyttyneitä rasvahappoja ( Lähde paistopinta.net )

 

"

Erytritolista on tullut laajasti suosittu ”puoliluonnollinen” makeutusaine.

Laajasti suosittu ”puoliluonnollinen” makeutusaine erytritoli lisää merkittävästi sydänkohtauksen ja aivohalvauksen riskiä, uutisoi New Scientist uuden yhdysvaltalais-saksalaisen tutkimuksen tuloksista. Tutkijat pohjaavat väitteensä sekä tilastolliseen analyysiin, eläinkokeisiin että ihmisen verellä tehtyihin testeihin koeputkessa.

Alkujaan vuonna 1848 kemistien keksimä erytritoli on makeaa, makeudeltaan noin kaksi kolmasosaa sakkaroosista. Aine saatiin kaupallisille markkinoille lopulta 1990-luvulla Japanissa, minkä jälkeen sen suosio ympäri maailman on kasvanut rajusti. Lähde tekniikkatalous

"

 

 

Huh huh tätä sekamelskaa. Monipuolinen ihan perusruoka taitaa olla sittenkin se kaikkein paras vaihtoehto silavaa unohtamatta.

 

n