Autot sekä tekniikka ·  · 
Last updated 5.10.2020 - 10.31 Visible also to unregistered users
 

Metallin poraaminen

Opiskelin 70 luvun lopulla ammattikoulussa autonasentajan linjalla, sekä myöhemmin 80 luvulla monissa lisäkoulutuksissa autonasentajan lisäopintoja sähköopista, moottoriopista, alustaopista, pneumatiikasta ( automaatiivaihteistot siihen aikaan ), jne jne.. Tapana oli että jokainen joka käyttää pylväsporakonetta tai käsiporakonetta osaa huoltaa sekä teroittaa terät, sekä laitteet. Selvää oli myös millä pyörimisnopeudella ja millä terällä kutakin materiaalia porattiin.

No, aika on hävittänyt muistoista monta asiaa. Terän osaan vielä käsivaralta jotenkin teroittaa mutta ulkomuistista en osaa pyörimisnopeutta valita.

Perusssäntö on ettei isoa terää pyöritetä kovalla nopeudella. On selvää että isomman poranterän leikkuusärmän ulkokehällä nopeus on kovin paljon paljon suurempi kuin pienellä terällä

Jostain muistin sopukoista kaivelin ( hieman piti muistia virkistää kirjoista ) sellaisen perusohjeen että pyörimisnopeus HSS ( High Strength Steel ) terällä tavalliselle perusraudalle olisi 20000 / ( pii x poran halkaisija ). jolloin 4mm poranterällä se olisi n. 1590 r/min ( 20000/(pii 3,14 x 4mm)= 1592 r/min )

Ja leikkuunesteenä voi käyttää öljy/vesi emulsiota jäähdykseen, sekä voiteluun. 1 osa öljyä 10 osaa vettä tai 9 osaa vettä. Rosterille enemmän öljyä ja vähemmän kierroksia kuin mustalle raudalle. Tai ihan pelkkää öljyäkin voi käyttää. Nestettä käytettäessä terä ei pala niin helposti sekä leikkuujälki eli lastu on ottavampi. Alumiinia poratessa käy Sinoli ihan raakana tai pienellä vesimäärällä lantattuna.

Olen huomannut että tänä päivänä kovin moni ei osaa teroittaa poranterää, eikä tiedä millä pyörimisnopeudella kulloinkin tulisi porakonetta käyttää. Lopputuksena on laatikollinen tylsyneitä ja palaneita poranteriä.

Poran leikkuupäässä on kahdenlaiset leikkuuseen vaikuttavat kulmat sekä kolme päätysärmää joista vastakkaiset ovat leikkuusärmät ja niiden väliin jäävä poikkisärmä. Poikkisärmä on isoissa terissä niin iso, että poraamista varten on hyvä porata aloitusreikä pienemmällä poranterällä. Teräkulma joka yleisesti on 118° ja joissakin 135°. Kovat teräkset sekä ruostumaton teräs vaativat suuremman teräkulman. Jopa 150° teräkulma on mahdollinen.

Teräkulman lisäksi on leikkuusärmällä itsellään on leikkaamista varten päästökulma joka on isommilla poranterillä vähemmän ja pienemmillä enemmän. Yleensä päästökulma voi olla isoilla porilla vaikka 5° ja pienemmilla 7° - 14°. Terä kuluu nopeammin jos päästökulma on kovin suuri. Teräkulma sekä päästökulma ovat eri materiaaleille erilaiset.

Laadukkaita merkkejä:

Dormer, Titex, Dewalt, Makita, Würt Smart step

Poran teroitus käsivaralla:

https://youtu.be/EFEIopXfyLo"> 

Viallisen poranterän huoltaminen:

https://youtu.be/maT9YG2YUF8"> 

Taulukko pyörimisnopeuksista:
http://tietokanta.dy.fi/ideaport/laskurit/porataulukot.pdf

Teroituslaite sekä asiaa terän kulmista:
https://www.plektratrading.fi/file_view.php?name=0/BGM-100-Poranterien_teroitus.pdf

Comments powered by CComment