Pakastimesta lämpöpumppu.

Pörssisähkö on halvimmillaan yleensä yöaikaan. Muulloin lämmittäminen sähköllä on kallista.
Huumorimielellä ja miksi ei puoliksi tosissaankin voisi pakastinta käyttää lämpöpumppuna. Ruummillinen työ, hankaluus, sekä ulkoovien aiki pitäminen ... ... hmm  ja homman mielekkyys yleensäkin hieman arvelluttaa.  Mutta vähintään leikkimielisenä ajatuksena varteenotettava ajatus.
Lisäksi on muistettava tosiasia että sähköä kuluu siltikin vaikkakiin lämpöenergiaan nähden vähemmän kuin suoralla sähkölämmityksellä. Mikäli ulkoilman lämpö ei riitä sulattamaan pakastimessä jäädytettyjä vesiä, voi aina uuden veden valuttaminen nostaa vesilaskua jolloin hyöty vähenee.
 
1. säädä pakastin pienelle esim. -5C, jotta sen COP eli tehokkuuskerroin olisi mahdollisimman hyvä. Pakastaminen säätäminen kylmemmäksi ei enää tuota niin hyvää hyötysuhdetta. Ajatuksena on pelkästään saada vesi jäätymään.
2. Laita pakastin täyteen vettä jäätymisen kestävissä astioissa. Sellaisilla joita on helppo kantaa.
3. Sitten vaan pakastin kiinni ja odottamaan veden jäätymistä. Ajoita edullisen sähköhinnan aikaan.
4. Kun vesi on jäätynyt, vie astiat ulos sulamaan keräämään ulkoilmasta lämpöä ja täytä uudet astiat odottamaan pakastimeen taas edullisen sähkön aikaa.
5. Toista kohdasta kaksi uudestaan ja uudestaan jne..
 
Mitä tällä säästää?
Veden jäätymisen faasimuutoksessa vapautuu energiaa 333 kJ/kg.
Eli 20 litrasta saa 6660 kJ eli lähes 2 kWh ilmaista lämpöä. Jos pakastimen COP on kolme, niin silloin lämpöä syntyy huonetilaan lähes 3 kWh, jossa siis sähkön osuus on 1 kWh ja ”jääpalojen” 2 kWh.
Riippuu sitten kompressorin tehosta, kuinka paljon lämpöä syntyy tunnissa. Jos kompressori 500W ja COP 3, niin lämpöä syntyy tunnissa 1,5 kWh, kun vain muistaa tyhjentää jäät ulos sulamaan ja uudet vedet pakastimeen jäätymään 

Comments powered by CComment