Kärkiä

Philliops, PH

phillipskärki

Phillips eli se malli jossa ristikon keskellä ei ole sisennyksiä eikä muitakaan merkittyjä ristikoita yms. Tämän lyhenne on Ph ja tämä on yleensä merkitty itse ruuvimeisseliin sekä ruuvipaketin kylkeen. Yleisin tälläisen koko on nro 2. Tämä ruuvi/ruuvimeisseliyhdistelmä on suora eli ruuvimeisselin kärjen ollessa ruuvin kannassa kunnolla, ruuvia ei pysty kiertämään kuin suoraan. Tietyissä tilanteissa tämä on etu ja toisissa haitta. Ph-ruuvi yleensä pysyy Ph-ruuvimeisselin kärkeen asetettuna ja sen voi kiertää johonkin vaikeaan asennuspaikkaan.

Torx, tähtipää

torxkärki

Torx-nimen saanut keksintö sai patentin vuonna 1972. Koska torx-kantaa käytettiin alkuun etupäässä koneruuveissa, vasta vuonna 2006 se oli yleistynyt  lähes kaikkien ruuvien standardiksi. Tähtipääruuvin nimi ei siis tule keksijästään. Sana ’torx’ tulee englannin kielen sanasta torque, vääntömomentti. Torx-ruuvi kestää vääntämistä enemmän kuin ristipääruuvit, joiden kannasta vääntökärki luiskahtaa ulos, kun vääntöä on liikaa.

Pozidriv, PZ

pozidrivkärki

Pozidriv ja tätä ei saa sekottaa Phillips-mallisen kanssa. Tässä ruuvissa on pienet sisennyskulmat ja ruuviin on stanssattu pieni lisäristi ristikon suhteen 45 astetta kierrettynä. Pozidriv- ja Phillipsruuvit ovat lähellä toisiaan ja toisenmallisella ruuvimeisselillä voi kiertää toisenmallista ruuvia, mutta sekä ruuvi että ruuvimeisseli kuluvat voimakkaasti eikä täyttä kiertovoimaa saada käyttöön.

Supadriv , supadrive

supadrivkärki

Supadriv on toiminnaltaan ja ulkonäöltään hyvin samanlainen kuin Pozidriv. Se on saman yrityksen myöhempi kehitystyö. Pozidriv-pään kuvaus koskee myös Supadrivia. Vaikka jokaisella on oma ohjain, molemmissa tyypeissä voidaan käyttää samoja ruuvimeisselin päitä ilman vaurioita

 useimmissa tarkoituksissa on tarpeetonta tehdä eroa kahden aseman välillä. Pozidriv- ja Supadriv-ruuvit eroavat hieman yksityiskohdista; myöhempi Supadriv mahdollistaa pienen kulmapoikkeaman ruuvin ja ruuvimeisselin välillä, kun taas Pozidrivin on oltava suoraan linjassa.

Comments powered by CComment