Sytystysjuttuja

( Lisäksi on artikkeli jossa mietitään tulpan kuntoa, syitä sekä seurauksia Nokinen tulppa  sekä etuvastuksen toiminta )

Sytytysjärjestys

6 syl 153624

8 syl 18436572

Venttiilien säätövinkki

153
624 Vaihtoparit. kun 1 vaihtaa, 6 säädetään, kun 5 vaihtaa 2 säädetään jne.

Sama pätee 8 syl

1843
6572 1 vaihtaa, 6 säädetään jne..

Jakaja pyörii myötäpäivään ( SB )

6 syl tulppien kärkiväli 0,35 inch eli 0,889mm = 0,9mm, Katkojan kärkien väli 0,17 - 0,23 inch = 0,43mm - 0,58mm. Kosketuskulma 40° - 45°. Etuvastus (Ballast resistor ) 0,5 - 0,6 ohmia normaali lämpötilassa. Virran kulutus moottori sammutettuna kärjet kiinni 3 ampeeria, tyhjäkäynnillä 1,9 ampeeria. Sytystulppa N-16Y Champion 14mm - ¾ inch kierteen pituus. Kondensaattorin kapasitanssi 0,25 - 0,285 mfd. Moottorin säätö tyhjäkäynti rpm 550 rpm.

( Ballast resistor toimii siten että se lämmetessään päästää virtaa vähemmän lävitseen. Matalilla kierroksilla vastus on lämpimämpi kuin korkeilla kierroksilla )

Katkojan kärjet

Muistan 80 luvun alussa noituneeni Valiantin slantin jakajan sijaintia kärkien vaihtoa tai säätämistä ajatellen. Olin sitten töissä autokorjaamossa Fiatin huoltokorjaamossa jossa myös Citroen merkkejä huollettiin. Ohimennen puhkuin ja puhusin jonkun Citikan osan kimpussa ja tokaisin että yhtä vaikeaa kuin Valtsun kärkien vaihto. Korjaamopäällikkö tokaisi että haluat sitten rassata jakajan paikoillaan ollessa vaikka helpompaa ottaa se pöydälle vaikka ruuvipenkkiin.
No... häpeän tunne levisi ympäri kehoa tajutessani kuinka ajattelematon olinkaan ollut.

Etuvastuksen toiminta Valiant -65

valiant sytkä1

 

Kun avaimesta käännetään Start asento päälle kytketään jännite S liittimeen Brown johdin, sekä ST liittimeen YELLOW johdin yhtäaikaisesti. Jotta starttimoottori ei saisi herätettä kaiken aikaa ovat molemmat nastat yhteydessä päävirtaan vain starttauksen aikana. Vaikka voi sanoa että molemmat ovat yhdessä, mutta ovat kuitenkin erillään auto käydessä avain IGN asennossa.

valiant sytkä2

Värit sekä sijainnit rintapellin liittimessä ( alempi osa )

valiant sytkä3

n

Selitettynä ( Huom katkojan kosketuskulma ei ole videolla mainittu arvo vaan 40 - 45° )

n

n

Sytytyspuolan. Sytytysmuuntajan mittauspisteet

Ensiökäämin mittauspisteet ovat 15 ja 1 , 1 menee katkojan kärjille. Ensiökäämin vastusarvo järjestelmässä jossa on katkojan kärjet mutta ei etuvastusta on n 3 Ohm luokkaa. Ja järjestelmässä jossa on etuvastus n 1,3 - 1,5 Ohmin luokkaa.

Toisiokäämin mittauspisteet ovat 15 ja 4. Vastusarvon hajonta on aika iso, mutta vanhemissa noin 7 - 9 KOhmn luokkaa.

Jos mitataan liittimien 1 ja 4 välistä resistanssia mukaan tulee myös ensiökäämin vastusarvo jolla sinänsä ei lukuarvona ole juurikaan merkitystä. Liittimen 1 ja 4 välisellä mittauksella voi helposti todeta onko jompi kumpi käämilanka poikki, muttei mittaus osoita kumpi on poikki.

sytytyspuola

Kondensaattorin merkitys

Olen etsinyt Youtubesta videota jossa kerrottaisiin mahdollisimman tarkoin miten kondensaattori toimii kärjellisessä induktiovirta sytytyksessä, mutta ihan tarkkaa selitystä en ole löytänyt. Minun täytyi palata vanhoihin oppikirjoihini ammattikoulun ajoilta jolloin oskilloskoopin käyttö oli huoltojen yhteydessä normaali käytäntö mikäli oli joku vika joka ei esm kärkien vaihdolla selvinnyt.

Jokainen asiaan tutustunut tietää että viallinen konkka pilaa katkojan kärjet nopeasti. Hyvin nopeasti. Tämä selvitetään lähes jokaisessa Youtube videossa joka viittaa aiheeseen. Mutta unohdetaan mainita että ilman kondensaattoria kipinä sytytystulpalla olisi vain yksi räpsähdys, eikä se olisi edes kovin voimakas. Kondensaattorin ja ensiökäämin välille syntyy ihan oma värähtelypiiri joka moninkertaistaa sytytyskipinän muodostumisen. Kondensaattorin latautuminen sekä purkautuminen on aikamääreeseen sekä jännitteeseen sidottu, joten sen toiminta on optimaalinen vain tietyllä kierrosnopeudella.

Kondensaattori tekee kipinästä jatkumon joka heikkenee lineaarisesti. Tuplan kärkivälissä ei siis ole vain yksi jännitepiikki, vaan useita heikentyviä piikkejä peräkkäin.

Kuva on oskilloskooppikuva kunnossa olevasta ensiövirtapiirin jännitteestä katkojan aukenemisesta sulkeutumiseen.

A Katkoja aukeaa

B tulapn tarvisema läpilyöntijännite

C kipinäviiva koko matkalta

D kipinäviivan värähtelyjakso kuvaa kondensaattorin ja ensiöpuolan välistä värähtelyjaksoa kunnossa olevalla kondensaattorilla.

E katkoja sulkeutuu

E - A jakso jolloin katkojan kärjet ovat kiinni. Viivan tulee olla koko matkan tasainen tai kärjet eivät toimi oikein.

ensiövirta oskilloskooppi

Toistaiseksi parhaiten selitetty kondensaattorin toiminta jonka olen löytänyt. Video on tosin pienkonemoottorista, mutta idea on sama

 

Kärjetön

Vastusarvot (1 - 2 ) 5 ohmia (3 - 4 ) 0,5 ohmia ( Ballast resistor toimii siten että se lämmetessään päästää virtaa vähemmän lävitseen. Matalilla kierroksilla vastus on lämpimämpi kuin korkeilla kieroksilla )

Noita sytytysboxeja ei ole erikseen kutoselle ja kasille. Ne on määritelty toisin moninaisuuksin kuin sylinterien lukumäärän mukaisesti.

valiant sytkä käretön

Noiden jännitteiden arvojen tietäminen auttaa vian etsinnässä

 

Opel Asconan boxi

Olen kuullut että jotkut ovat korvanneet sytytysboksin Opelin varaosalla. 

Cambiare VE520226 Ignition Module

 

Kytkentä tapahtuisi kuulemma jotenkin tähän tapaan. 

Huom!! en ole tutkinut itse asiaa lainkaan

Pistin merkille että puolan nimellisjännite on oltava 12V / sekä käyttöjännite myös mikäli toteuttaa tämän alla olevan kaavion mukaisen kytkennän. MoPar alkuperäinen puola on n. 9V puola jolle annetaan 12V vain käynnistyksessä. Alkuperäinen Thermo tyyppinen etuvastus säätää puolan käyttöjännitteen kierrosten mukaan.

Siksi suosittelenkin käyttämään alkuperäistä etuvastusta alkuperäisen puolan kanssa. Tai ainakin puolan mukana olevan suosituksen mukaista etuvastusta mikäli puola sen vaatii.

HEI module kaavio

 

Löysin tällaisen H.E.I kytkennän MoPar jakajalle

n

Matti´s garage esittää oman onnistuneen kokeilunsa 

GM HEI Mopar

 Jos olet kiinnostunut muista H.E.I jakajan moduleista ja niiden eri variaatioista

Miten tehdä nakutuksen esto kierrätysosilla

Tämä systeemi rakennettavissa pienellä sovituksella ja ajatuksen kanssa myös mihin tahansa AC pulssin antaviin jakajiin.

Videolla kerrotaan yksityiskohtaisesti muitakin sytytysjärjestelmän piirteitä, sekä hyvin paljon hyödyllistä tietoa virittäjälle.

ESC 6 syl nro: 16048021, 8 syl 16029011 tai 16042121
nakutussensori 100K ohm joko P/N 213-324 1¼ NPT kierre tai P/N 213-3521 M10 x 1,5 kierre.
Optiona tyhjiösensor ( ei pakko laittaa ) P/N 14040862
Moduli esim STMLX301 tai joku edullisempi

Comments powered by CComment